I loVe Design

I loVe Design

Tuesday, 3 May 2011

RAMBUT..MANGKUK DAN MADU..??

Kisah dan Tauladan..mangkuk yang cantik,madu dan sehelai rambut.Pada suatu hari Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabat baginda iaitu: Saidina Abu Bakar r.a., Umar r.a., Uthman r.a., dan Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a isterinya Saayidatina Fathimah r.ha. puteri Rasulullah SAW menghidangkan utk mereka madu yg diletakkan di dlm sebuah mangkuk yg cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan, sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah SAW kmudian meminta kesemua sahabatnya utk membuat suatu perbandingan trhadap ketiga benda tersebut iaitu MANGKUK YANG CANTIK, MADU DAN SEHELAI RAMBUT. Abu Bakar r.a berkata : ''Iman itu lebih cantik dari mangkuk yg cantik ini, orang yg beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut''.

Umar r.a berkata,: ''kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini,seorang raja itu lebih manis dari madu dan memerintah dgn adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut''. Uthman r.a. berkata:" Ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yg cantik ini, orang yg menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dgn ilmu yg dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut''.

Ali r.a. berkata,:''tamu itu lebih cantik dari mangkuk yg cantik ini,menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumahnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut''. Fatimah r.ha. berkata:'' seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yg cantik, wanita yg berpurdah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yg tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut''. Rasulullah SAW berkata: ''seorang yg mendapat taufiq untuk beramal dgn amal yg baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dgn ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut''.

Malaikat Jibril AS berkata:'' menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yg cantik, menyerahkan diri, harta, dan waktu utk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut''.

Allah SWT berfirman:'' Syurga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yg cantik itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut''. Moga-moga ada imbalan dan pengajarannya...InsyaALLAH.. ''MEMIKIRKAN KEBAHAGIAAN BERERTI MEMIKIRKAN APA YG TERJADI SEBELUMNYA DAN APA YANG AKAN TERJADI NANTI DAN SAMPAI BATAS TERTENTU, BERFIKIR TERLALU JAUH ITU, BOLEH MENGUSIK KEBAHAGIAAN ITU SENDIRI.''

No comments:

Post a Comment